logotyp
Bilder1 / 6 -
Bilder2 / 6 -
Bilder3 / 6 -
Bilder4 / 6 -
Bilder5 / 6 -
Bilder6 / 6 -

FjällfiskeFinnmark är ett område i nordligaste Norge som är större är Danmark. Här bor ca 72 000 människor och infrastrukturen är mycket begränsad, stora delar av finnmark är total orörd vildmark där du kan vandra miltals i naturen utan att möta någon.

 

Fisket på Finnmarksvidda är verkligen i världsklass, sommarsäsongen är kort och mycket intensiv vilket resulterar i att fisken tar alla chanser den får att äta sig stor inför vintern, så här har du riktigt stor chans att fånga din drömfisk.

 

Fisket varierar mellan stora sjöar och strömmar till små tjärnar och jokkar. Sommarsäsongen börjar när isarna på sjöarna släpper, då är fisken utsvulten efter en lång vinter och verkligen i hugget.

Under sommaren och hösten, från juni till september, är allt fiske bra men allra bäst går abborre, gädda, öring, röding och harr.

 

Fisket och naturen ute på Finnmarksvidda är något vi på Altafishing tycker är mycket viktigt att bevara, denna vackra natur och detta toppfiske är något även nästkommande generationer ska kunna uppleva.

Vi har därför som policy att inte lämna några spår efter oss i naturen där vi varit, och all fisk som inte äts på plats släpps självklart tillbaka.

 

Vi anordnar guidade turer i olika former på Finnmarksvidda under hela året och skräddarsyr guidningarna efter just dina önskemål.

 

Camp Harrjohka

 

Campen ligger vackert placerad på en höjd och så nära älven att du hör vattnet porla när du ligger i din säng.

Från lägret har du en underbar utsikt över en lång sträcka av älven och du kan sitta på höjden och se harren vaka i älven nedanför dig medan midnattssolen bländar dig lätt från norr.

 

Här fiskar vi enbart i rinnande vatten och då framförallt efter grov harr. Det är mycket vanligt med harr över kilot och du har även goda chanser att fånga stor öring.

Älven är otroligt vacker och är full av bra fiskeplatser, älven byter ofta karaktär och du kan välja på att fiska i djupa lugnflytande sel eller lite mera svårfiskade strömmar.

 

Vi tar oss från Alta lufthamn med bil den första etappen för att sedan lasta om till jeep/fyrhjuling för den sista biten in till campen.

 

Pris: 7000:- nok per person/vecka. I priset ingår boende 6 nätter i vår camp, transport t o r till campen från Alta lufthamn, bränsle, mat, fiskelicens och guide första dagen. (minimum 2 personer)

 

Camp Rödingjohka

 

Campen ligger uppe på en sandås ett stenkast från älven. Naturen runt campen och  består av en otroligt vacker blanding mellan fjäll och vidda med mycket lite växtlighet vilket gör hela älven mycket lättfiskad från land. Här uppe på fjället slår vädret snabbt om från strålande solsken till snöoväder, även mitt i sommaren. Men när vädret är fint sitter du bra vid campen och ser rödingen vaka i homepool under midnattsolen.

 

Här fiskar vi uteslutande efter röding då det nästan inte finns andra arter i älven. Vi fiskar framför allt i den lilla johken men har gångavstånd till flera bra små sjöar. Johken är helt perfekt för flugfiske, men massvis av pooler i flera kilometer.

 

Pris: 9500:- nok per person/vecka. I priset ingår boende 6 nätter i vår camp, guide, transport t o r till campen från Alta lufthamn, bränsle, mat, kanoter och fiskelicens. (minimum 2 personer)

 

Camp Finnmark

 

Campen ligger otroligt vackert placerad i en dal omgiven av höga bergstoppar. Campen ligger vid en mindre sjö där en liten johk rinner in i sjön.

Här har du din stora chans till att fånga en riktig stor öring eller röding. Runt campen ligger en mängd sjöar och det är framför allt där vi fiskar. 

 

För att ta sig till campen måste vi gå ca 3km, packningen blir körd in med fyrhjuling så vandringen blir mycket lätt. 

 

Pris: 5 500:- nok per person/vecka. I priset ingår boende 6 nätter i vår camp, guide första dagen, transport t o r till campen från Alta lufthamn, bränsle, mat och fiskelicens. (minimum 2 personer)

 

Expedition Vidda - Grand Slam

 

Här är din chans till att lyckas med en riktig ”vidda grand slam”, d v s fånga harr, öring och röding på kilot.

Vi startar resan från Alta med bil och tar oss söder ut till trakterna runt Kautokeino. Vi packar om in i sjöflyget som tar oss sista milen upp i fjällen.

Här inne slår vi läger vid norra delen av sjön och fiskar av de övre delarna av älven. Härifrån tar vi oss nedströms med kanoter.

 

Vi stannar på vägen och fiskar av dom bästa platserna innan vi slår läger för natten. Vi paddlar oss nedströms ca 4 mil där vi blir upplockade med bil för transport hem. Älven är som hämtad ut en sportfiskares sagobok, där forsar, stryck och nackar avlöser varandra.

 

Med andra ord är det fullt med bra fiskeplatser. Paddlingen är en ren njutning utan större utmaningar. Ett perfekt sätt att ta sig nerför älven och samtidig få se den underbart vackra naturen på ett avslappnande sätt.

Vi fiskar mest i älven men även i sjöar och mindre sidoälvar. Vi gör avstickare från älven och tar dagsutflykter till fina rödingsjöar några kilometers gångväg från älven.

Under veckan bor vi enkelt i vanliga fjälltält som går snabbt att sätta upp och riva ner då vi ofta byter lägerplats under veckan.

 

Pris: 11 500:- nok per person/vecka. I priset ingår transport t o r till från Alta lufthamn, mat, kanoter, guide och fiskelicens.

(minimum 2 personer)

 

 

Bilder